IMG_8549Een concept van een gegeven workshop aan het ROC Utrecht

Dichten met Baban

We hebben angst als we eraan denken een gedicht te moeten schrijven. Hoe maak ik een gedicht? Moet het aan bepaalde regels voldoen om het poëzie te mogen noemen? Hoe kom ik aan inspiratie?

Uit mijn eigen ervaring met jaren lang dichten heb ik ontdekt dat je als dichter niet volgens bepaalde regels hoeft te schrijven. Gedichten schrijven is een kunst waarin je je eigen ervaring, je eigen visie op het leven en je gevoelens combineren met je gedachten. En inspiratie is makkelijk te vinden. Als je goed naar de dingen om je heen kijkt, dan is alles een bron van inspiratie. Bijvoorbeeld de muren van je kamer, het raam, het bed, zeep, plafond, de vloer, lamp, de deur, jezelf, mensen om je heen, dieren, enzovoort. Je moet je ogen wijd openen en met al die dingen om je heen in gesprek gaan. Een soort monoloog. En niet te vergeten, de belangrijkste factor is je intuïtie.

Ik geef met plezier poëzieworkshops aan leerlingen. Ze zijn nieuwsgierig en tegelijkertijd een beetje nerveus bij het denken aan het schrijven van gedichten. Hoe moet ik dat doen? Om ze tot de wereld van de poëzie te inspireren vertel ik ze eerst mijn eigen verhaal. Over hoe ik opgroeide in Noord-Irak en uiteindelijk moest vluchten en in Nederland terechtkwam. De volgende stap is het lezen van poëzie. Ik laat ze actief deelnemen hieraan. Een aantal leerlingen lezen zelf gedichten voor uit mijn dichtbundels.

Om poëzie dichter bij de leerlingen te brengen gebruik ik een eenvoudige techniek van dichten. Ik schrijf op het bord een paar losse woorden en vervolgens maak ik van die woorden een klein gedicht. Hierna laat ik de leerlingen zelf een paar woorden verzinnen en hiermee schrijven zij een gedicht.

Ik geef ze ook het verschil mee tussen oosterse en westerse poëzie. In het oosten stoppen de dichters veel gevoel in hun werk terwijl ze in het westen schrijven vanuit hun ratio. De beste wijze volgens mij is om deze beide werelden met elkaar te combineren, het gevoel en ratio te mengen, dit geeft een mooi resultaat.

Nadat de leerlingen zelf ruim een half uur hebben geschreven, ben ik iedere keer weer verbaasd over de resultaten. Ik lees originele gedichten en sommige leerlingen die vooraf twijfelden of ze zelf wel een gedicht konden schrijven, hebben toch een gedicht of een paar mooie zinnen op papier gezet.

Door het geven van deze workshop is mijn motivatie alleen maar groter geworden om de poëzie dichter bij jongeren te brengen. En de geest van de leerlingen te laten inspireren tot de kunst van woorden. Door hun gevoel en gedachten creatief te gebruiken om een mooi gedicht te schrijven.