Uitfeest bij Savannah Bay met Baban Kirkuki en andere dichters
Poëzie over leven en dood bij TrösT
Dinsdagavond 24 juni treed ik op bij TrösT in Resto van Harte te Utrecht. Live muziek, poëzie en meer van TrösT over leven en dood. Met kick off van De Zomer van Kanaleneiland met alle betrokken wijkpartners!
Juni Gedicht -15 juni 2014 een poëzieavontuur in het Westerpark te Amsterdam
Dichters in het gras (15.00 – 17.00 uur): Baban Kirkuki, Diana Ozon, Co Woudsma, Joyce Hes, Judy Elfferich, Gerda Posthumus, Paul Roelofsen, Jeannine Winklaar, Jos Zuijderwijk, Kees Godefrooij, Lydia Dalmijn, Michiel van Rooij, Marjet Cliteur, Koos Hagen, Peter Prins, Ton Huizer, Aurora Guds, Martin van de Vijfeijke, Philip Rozema, Edith de Gilde, Monica de Ruiter, Sabine Kars, Merik van der Torren, Ronald M. Offerman, F. Starik.
Dichter bij beeld (13.00 – 15.00 uur): Tsead Bruinja, Joost Baars, Jos van Hest, Everdina W. Eilander, Anne Nederkoorn, Wendela de Vos, Simon Mulder, Vicky en Kelly Breemen, Nafiss Nia, Frans Terken, Juan Tajes, Mariet Lems, Will van Sebille, Robin Veen, Salima I.E.M. Senders, Tony Hollanders, Gökhan Aksoy, Maarten Emanuel Stok, Annemarie Kuster, Ibrahim Selman.
Vanaf 12.00 uur kan het publiek het programma/plattegrond afhalen bij de ingang van het park aan de Haarlemmerweg
RECTIFICATIE. Op het affiche voor de poëzieavond op 30 mei as, staat café van Bruggen. Dit moet café van Wegen zijn. Café van Wegen dus! Café van Wegen
aan de lange Koestraat 15 te Utrecht
met: Peter Knipmeijer, Fred Penninga, Els van Stalborch, Ingmar Heyte, Ruben van Gogh, Vrouwkje Tuinman, Peter Drehmans, Baban Kirkuki,
Alexis de Roode, Onno Kosters, Nanne Nauta, Mark Boog en Chrétien Breukers, aanvang 20.30 uur, toegang gratis
4 Mei in De Nieuwe Liefde te Amsterdam
• Amal Karam (Palestina) is dichter, schrijver, journalist en leraar. In 2012 won zij de El Hizjra Literatuurprijs met het gedicht De haatpostbode.
• Jana Beranová (Tsjechië) was twee jaar stadsdichter van Rotterdam en werd onderscheiden met de Erasmusspeld. In opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei schreef ze in 2004 het gedicht In vredesnaam.
• Juan Heinsohn Huala (Chili) is dichter, kunstenaar en organisator van culturele evenementen.
• Nafiss Nia (Iran) is dichter, filmmaker en vertaler. Zij publiceerde eigen dichtbundels en Stegen van stilte, een keuze uit honderd jaar moderne Perzische poëzie.
• Baban Kirkuki (Koerdistan, Irak ) is lid van het Utrechts Dichtersgilde. In 2011 ontving hij het C.C.S. Crone Stipendium, de Utrechtse literatuurprijs.
• Homaira Nakhat Dastgirzada (Afghanistan) is dichter, journalist en programmamaker. Ze studeerde rechten en promoveerde in de letterkunde. Ze publiceerde negen dichtenbundels.
• Itandehui Jansen (Mexico) is documentairemaker en docent. Ze maakte documentaires en korte films die werden vertoond op internationale festivals, zoals IDFA, de Guanajuato International Film Festival en het Morelia International Film Festival.
• Randa Nassar (Palestina) is filmmaker. Haar meest recente korte film The Truth Within won de derde prijs op het Arab Camera Film Festival 2013 in Rotterdam.
• Sam Yazdanpanna (Iran) is filmmaker. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en aan de Filmacademie te Amsterdam en maakte sindsdien verschillende films.
• Yassine El Idrisi (Marokko) startte zijn carrière als fotograaf, maar in 2013 studeerde hij af aan de Filmacademie in Amsterdam.
Baban Kirkuki schreef een stadsgedicht namens het Utrechts Dichtersgilde
Het nest van de kunst
Kijken, kijken wel kopen
Je geeft je portemonnee aan de kunst
in ruil voor je veilige geld,
spaar je geen stapels biljetten
maar kunst die een nieuw perspectief
aan je leven geeft.
25 jaar ZIMIHC
Verzamelt talenten in de Domstad
Artiesten die de kunst bezielen,
hun liefde en inzicht delen met woorden,
muziek, dans, kunst in brede vorm.
25 jaar
een brug voor de kunst
Op je podia heb ik mijn woorden voorgelezen
Ik dacht toen niet dat je alleen aan
amateurkunstenaars je podium bood
Waar het publiek met zijn zintuigen de
kunst komt beleven,
verdwijnt de grens tussen de niveaus.
Omdat je de kunst dichter bij mensen brengt
en nesten bouwt, noem ik je
het huis van het leven
voor de kunstenaars en het publiek.
ZIMIHC
het licht
van de Dom
Baban Kirkuki
Stadsgedicht Utrechts Dichtersgilde 2014
Het gedicht ‘Delen’ is opgenomen in De 100 beste gedichten – VSB poëzie prijs 2014
Tas
waarom wil je met mij
de dag delen?
Heb ik je nodig of
mis je mijn schouders?
Tas
archief van
mijn dag.
Baban Kirkuki is 1 van de 30 dichters tijdens Dichtersmarathon Amsterdam
Met: hans kloos, henk van der waal, martin reints, mark van der schaaf, bernard wesseling, matthijs pont, ruel johnson, neeltje maria min, saskia stehouwer, anneke brassinga, rozalie hirs, bernke klein zandvoort, anneke claus, caglar koseoglu, maartje smits, krijn peter hesselink, boris de jong, hilarius hofstede, anne becking, k. michel, alfred schaffer, miek hoekzema, maria van daalen, michael tedja, nickie theunissen, ben zwaal, charlotte mutsaers, jacob groot, baban kirkuki en annelie david. www.perdu.nl
Baban Kirkuki leest voor in café TrösT
Literaire Salon te Amsterdam met Paul Scheffer en Baban Kirkuki
Gedicht geschreven voor Herinnering Verlicht begraafplaats De Nieuwe Ooster – Amsterdam
Recensie ‘Licht onbekend’ in Poëziekrant nr5-2013
Lees het volledige interview via deze link poëziekrant 5 2013
‘De vlam van de stad’ verschenen in Utrecht Gedicht
Utrecht Gedicht – Het Literatuurhuis | Kunstliefde – 2013
gedicht Baban Kirkuki – De vlam van de stad | Illustratie – Hans Dillesse
Dichten, blaffend tegen het donker, briesend in het licht
Hanneke van Eijken (1981) heeft ‘zout in haar bloed’ en een ‘enorm Europees zeemanshart’ waarmee ze zich vaak ‘als een klimop’ aan elke nieuwe stad hecht. In 2000 verruilde ze het Zeeuwse Schouwen-Duiveland voor de bruisende drukte van Utrecht waar ze als jurist tussen proefschrift, paardrijden en poëzie schippert. Van haar verscheen recent de debuutbundel Papieren veulens. Stadgenoot Baban Kirkuki (1974) werd ‘met de geur van kruit’ geboren in Kirkuk, maar ontvluchtte in 1999 zijn vaderland Irak naar de plek, waar honden ‘beleefd’ zijn en waar hij ‘ver van het alfabet van de angst’ het liefst schrijft, wandelt en leest. Hij publiceerde onlangs Licht onbekend, zijn vierde dichtbundel. Twee niet gewortelde dichters die tegelijkertijd in Utrecht neerstreken en afgelopen voorjaar min of meer tegelijk een bundel lieten verschijnen. Een parallelle trektocht door die twee bundels, een dubbelgesprek over angst en vluchten, vragen en verdragen.
Het gehele interview met Baban Kirkuki en Hanneke van Eijken door Nadine Ancher lees je op passionateplatform.nl
Wilt u graag de dichtbundel Licht onbekend bestellen, stuur een mail naar Baban Kirkuki
Op een bodem / wil ik een tafel maken / en lopen in mijzelf. Baban Kirkuki laat zich niet licht kisten. Ondanks gemis een overlever, nederig en integer, laat Baban in Licht onbekend op zijn onnavolgbare manier opnieuw de taal tollen. Het laait onder de huid van zijn gedichten. Ze dansen lichtvoetig, verhalen van jassen en schoenen, van wolken die als een zwarte kat op het dak van de dag hangen. Toch blijft de exotische, haast donkere sensualiteit – kenmerkend voor zijn vorige bundels – steeds om het hoekje loeren. Herinneringen die het zand worden in de woestijn van zijn hart.
Ik ben niet de schreeuw / ik ben de keel dicht hij, en dat de anderen lawaai zijn. Tijd om stil te worden, muisstil.
Een uitgebreide recensie van Licht onbekend is te lezen op boekenbijlage.nl
Poëzie van Baban Kirkuki in een nieuwe uitvoering van Die Auferstehung
Is het mogelijk een eeuwenoude compositie van Heinrich Schütz (1585-1672) door een originele en eigentijdse benadering opnieuw spannend te maken? Is het mogelijk het oude Bijbelse verhaal over de opstanding te voorzien van een nieuwe dynamiek? Het project geeft op deze vragen een origineel antwoord.
Het project wordt uitgevoerd met de teksten van toen én teksten van nu, geschreven door bij het project betrokken gewone mensen en andere dichters. Ondersteund door eigentijdse improvisatie muzikanten en ondersteund door muziek uit de regio Uyghur en Irak.
Rode draad in het project is de uitvoering van het werk van Schütz, een vooraanstaand componist van protestantse kerkmuziek, maar in deze compositie sterk beïnvloed door de Italiaanse expressieve stijl die zich in het begin van de zeventiende eeuw ontwikkelde. Koor en instrumentaal ensemble voeren het in 1623 geschreven stuk uit. Het koor zingt ook een aantal nieuwe composities van de Nijmeegse componist Wilbert Friederichs.
Uitvoerenden: Het improvisatie-ensemble Sokoera, en Gülendem en Kamil Abbas uit Uyghur ( “autonome” regio volksrepubliek China), dichter Baban Kirkuki en ud speler Monir Goran, beiden uit Irak, kleuren de draad op hun eigen wijze in.
Muzikale leiding: Joop Veuger
Meer informatie vind je hier.
Vrijheidscollege Freedom from Want met o.a. Baban Kirkuki
Dichter Baban Kirkuki draagt een speciaal voor dit college geschreven gedicht voor.
Sinds Roosevelt zijn doorlopend afspraken gemaakt over vrijheid. Deze afspraken vinden hun weerslag in diverse (mensenrechten)verdragen, in nationale wetten en in formele en informele omgangsregels – tussen burgers en overheid en tussen burgers onderling. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, maar moet steeds onderhouden en bediscussieerd worden. Afspraken over vrijheid scheppen ruimte, maar om die ruimte te behouden, vragen ze aan de andere kant ook om begrenzing. Vrijheid is zowel doen als laten. Vrijheid spreek je af.
FORUM, Bevrijdingsfestival Utrecht en Vrede van Utrecht nodigen u van harte uit deze discussie met elkaar aan te gaan. Laat je inspireren in de colleges en debatteer mee over wat Nederland nodig heeft!
Vrijheid van gebrek Op het eerste gezicht is ‘Vrijheid van gebrek’ wellicht niet bijzonder relevant voor het welvarende Nederland. Maar kunnen we een aanspraak op een bestaansminimum blijven garanderen gezien de huidige economische omstandigheden en vooruitzichten? En als we onder een adequate levensstandaard ook verstaan het recht op onderwijs, bescherming tegen werkloosheid en toegang tot zorgvoorzieningen dan moeten we erkennen dat dit niet voor iedereen gelijk is. Wat betekent ‘vrijheid’ in dit kader vandaag de dag? Wat voor consequenties heeft de manier waarop we deze vrijheid interpreteren voor de solidariteit tussen individuen en verschillende groepen in de samenleving? Bestaat er een gevaar dat we vrijwaring van gebrek te veel bezien vanuit consumentisme en marktdenken? Durven we verder te denken over wat nodig is voor de toekomst om voor iedereen een adequate levensstandaard te kunnen garanderen op een zodanige manier dat het bijdraagt aan een sociaal stabiele samenleving?
Met een lezing door Hans Achterhuis Prof. Dr. Hans Achterhuis (1942) is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Hij is bekend als publieke intellectueel die zich regelmatig mengt in maatschappelijke discussies. De nadruk in zijn werk ligt op de sociale filosofie, waarbij hij zich heeft gericht op thema’s als geweld,, welzijnswerk, schaarste en technologie.
Meer informatie vind u op de website van FORUM
- 21 maart 2013
- 19:30u – 21:00u
- Stadhuis Utrecht, Korte Minrebroederstraat 2
- Gratis, aanmelding is noodzakelijk
Klik hier om u aan te melden voor het college.
Gedichtendag donderdag 31 Januari!
Op gedichtendag deelt Baban Kirkuki samen met de andere leden van het Utrechts Dichters Gilde 2500 ‘gratis’ dichtbundels uit in Utrecht! Deze bundel is door de leden van het Utrechts Dichters Gilde samen gesteld en 4 nieuwe gedichten van Baban Kirkuki zijn te lezen in deze speciale uitgave.
Interview met Baban Kirkuki in Stadsblad Utrecht, December 2012.
Dit artikel vergroot je als je erop klikt.
Studieverenigingen Awater (Nederlandse taal en cultuur), Euphorion (literatuurwetenschap) en het facultaire diversiteitsproject G5 organiseren op donderdag 29 november vanaf 19.30 uur in de Senaatzaal van het Academiegebouw een bijzondere avond over literatuur en diversiteit. ‘A Poetics of Home‘ is een avond over thuisgevoel in literatuur, je thuis voelen in de letteren. Dichters Kira Wuck en Baban Kirkuki, schrijver Özkan Akyol en schrijver/ dichter/kunstenaar Eddy Lie vertellen over hoe in hun werk en leven verschillende thuis-plaatsen door elkaar lopen. Wat is thuis eigenlijk? Waar je woont of waar je wilt wonen? Hoe schrijf je tussen twee (of meer) culturen in? Centraal deze avond staat de relatie tussen literatuur en ‘thuis’, een hybride begrip dat in vele contexten andere betekenissen en dimensies krijgt. De schrijvers spreken met Rosemarie Buikema (hoogleraar kunst, cultuur en diversiteit – UU), elkaar en het publiek over hoe de letteren en thuisgevoel met elkaar in een betekenisvolle relatie kunnen staan. Daarnaast is er uitgebreid aandacht en tijd voor de eigen inbreng van het publiek. Fleur van Greuningen, studente aan de opleiding Beeld & Taal van de Rietveld Academie en alumnus Nederlands, zal live een kunstwerk maken waarin haar poetics of home worden neergelegd, geïnspireerd op het gesprek van de avond.
Deze bijzondere avond wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Universiteitsfonds en G5. De organisatie is in handen van de studieverenigingen Awater en Euphorion. Met dank aan boekhandel Savannah Bay.
Baban Kirkuki is toegetreden tot het Utrechts Dichtersgilde
11 november 2012 – Het gilde is opgericht in 2009. De leden
werken gezamenlijk om de poëzie in Utrecht extra aandacht te geven.
Territorium is de 3de dichtbundel van Baban Kirkuki. Deze bundel is in 2011 verschenen bij Uitgeverij P, België.
In Territorium schrijft Baban op oprechte en intieme wijze over zijn wortels in Kurdistan , en de vruchten die hij in Nederland voortbracht. Als Aladdin, de magische lamp onderweg verloren, beschrijft hij met veel gevoel hoe hij dit land van koffie en stoptreinen verzoent met de plek waar muntthee en vliegende tapijten hoogtij vierden.
In drie cycli, Mijn territorium, Irak en Holland, wordt de synthese voltooid, de poorten van het territorium staan wagenwijd open. De gedichten vinden een melodieuze verklanking in de schilderijen van Baldin, kunstenaar van Koerdische origine.